Te doen in en rond Arnhem

Arnhem heeft nog altijd veel bezienswaardigheden waarvoor mensen van ver komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Burgers’ Zoo? De tofste dierentuin van Nederland omdat wij de Burgers bush hebben, waar het elke dag van het jaar tropisch warm is. Oh en haaien, die hebben we daar ook.

 

Maar ook het Openluchtmuseum en Museum voor Moderne Kunst Arnhem zijn de moeite waard. 

Dan is er nog een leuke verrassing die Arnhem de bieden heeft. Wij zijn namelijk de enige stad in Nederland met… trolleybussen! Waarom, dat weet niemand. Maar ze zien er hartstikke leuk uit. Oh, en ze zijn een stuk zuiniger en goedkoper dan trams.

Sinds 2016 heeft Arnhem officieel een Centraal Station, ontworpen door architect Ben van Berkel. Dit is het grootste treinstation van het oosten.

Daarnaast barst de stad van de parken zoals het Sonsbeek park, park Angerenstein en Park Zypendaal (inclusief superoud en megamooi kasteel). Ben je niet zo in die stemming voor groen dan kun je nog gaan winkelen in hartje centrum of in het Modekwartier, de wijk waar veel Arnhemse en niet-Arnhemse modeontwerpers hun atelier gevestigd hebben. Als de zon schijnt en je pakt liever een terrasje, loop dan eens naar de Korenmarkt of de Rijnkade.

Arnhem heeft haar eigen lokale lekkernij, Arnhemse meisjes. Bij sommige bakkers in de stad zijn ze nog te krijgen. Het is een hardgebakken bladerdeegkoekje bedekt met een flinke laag suiker.

In onze stad vind je ook het oudste kraakpand van Nederland, genaamd hotel Bosch. Het pand werd na slechts vier weken leegstand gekraakt op  september 1978. Tegenwoordig is het een restaurant en bar.

 

En een herkenningspunt van de stad dat niet mag ontbreken; 5 eeuwen lang was de Eusebius kerk het gezicht van Arnhem. In 1944 stortte de toren deels in door de oorlogshandelingen maar deze werd hersteld. Nu staat de kerk al een behoorlijke tijd in de stijgers in verband met restauratie.

 

 


 

 

Nederlands Watermuseum

Water is een eerste levensbehoefte, zonder water is er geen leven mogelijk… 

Dat ontdek je in het Nederlands Watermuseum, een interactief, ondergronds 

doe-museum voor iedereen.

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe in Otterlo. Het museum en het aangrenzende beelden park is samen ongeveer 25 hectare. Jaarlijks komen er ruim 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het Kröller-Müller Museum bezit een wereldberoemde collectie voornamelijk 19e en 20e eeuwse beeldende kunst. De verzameling van het museum is opgebouwd rond de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem 

Het museum ligt op de hoge stuwwal met een schitterend uitzicht over de Rijn. De collectie is breed samengesteld en bekend door de belangrijkste verzameling magisch- en neorealisten van Nederland. Daarnaast bezit Museum Arnhem een hoogwaardige collectie hedendaagse- en toegepaste kunst en een bijzondere collectie sieraden. In de museumtuin staan beelden van kunstmanifestatie Sonsbeek.

Het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem geeft een impressie van het leven in Nederland gedurende de laatste eeuwen. Wonen en werken van de Nederlanders worden aan de hand van veelal verplaatste originele gebouwen, zoals boerderijen, molens, een Zeeuwse kerk en een stoomzuivelfabriek in beeld gebracht.

Wat nog meer in de naaste omgeving?

Gelredome

Het GelreDome wordt doorgaans gebruikt als thuishaven van voetbalclub Vitesse, maar biedt daarnaast ook plaats aan nationale en internationale concerten.

Burgers’ Zoo

Met ruim 1,5 miljoen bezoekers is de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo de meest bezochte attractie van Gelderland. Burgers’ Zoo staat bekend om de Burgers’ Dessert en de Burgers’ Ocean, met een aquarium van ruim 8 miljoen liter en op het één na grootste koraalrifaquarium ter wereld.