Historie Arnhem

“Ik, Otto graaf van Gelre en Zutphen, heb, na vooraf geraadpleegd te hebben mijn vrienden, edelen en dienstmannen, krachtens keizerlijke en koninklijke machtiging en bijzondere vergunning, van het vlek Arnhem een stad gemaakt en daaraan alle vrijheid verleend met ongeschonden bezit van het hare.”
Ao DOo -13 juli 1233.

Graaf Otto van Zutphen is de persoon die Arnhem in 1233 officieel stadsrechten verleent. De bovenstaande tekst kun je nog altijd zien op de binnenmuur van het Duivelshuis, tegenwoordig deel van het Arnhemse stadhuis. Dit was een memorabel moment in de Arnhemse geschiedenis.

Haagje van ’t oosten
Heb jij enig idee waarom Arnhem het Haagje van ’t oosten wordt genoemd? Dat heeft te maken met een overvloed aan rijke Hagenezen die in de 2e helft van de 18e eeuw richting Arnhem trokken. Zij wilden met name de stad verlaten om in de natuur rondom Arnhem te gaan vertoeven. Dit is tevens de reden dat het Arnhemse accent zo afwijkt van andere Gelderse accenten: het lijkt sterk op het Haagse accent.

Slag om Arnhem
Een punt in de geschiedenis dat Arnhem nooit zal vergeten – en de rest van de wereld ook niet – is de Slag om Arnhem. In september 144 vond de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen om Europa te bevrijden plaats in ons stadje, een plek die destijds volledig in handen was van de Duitsers. Bij onze toenmalige Rijnbrug vochten de geallieerden en Duitsers om onze stad. Deze operatie staat bekend onder de naam Market Garden.

En voor een goed besef van de slag om Arnhem is een bezoek aan het Airborne Museum “Hartenstein” een absolute must. 

Zo ook de Liberation Route. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem, Nijmegen, op de Veluwe en in Noord-Brabant.